Aktuális aukciók

69. MŰVÉSZETI AUKCIÓ 

3. PLAKÁTAUKCIÓ - 2016. október 13., csütörtök 17.00

Kultikus magyar és külföldi filmplakátok aukciója a BÁV-nál

Letölthető katalógus!

Plakátaukció 1Azt, hogy a plakátművészet mára már egy önálló művészeti ággá vált, jól mutatja a BÁV plakátaukcióinak sikere is. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások új utat nyitnak a lakberendezésben, és végre alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget, és egyben jó befektetést keresőknek is.  A BÁV 3. Plakátaukciója az eddigi legerősebb anyaggal, várja a filmrajongókat.  Az október 13-án kalapács alá kerülő 150 tétel felvonultatja a filmtörténet nagy klasszikusait, lefedve a filmes műfajok szinte mindegyikét: legyen szó Piedone, Arnold Schwarzenegger vagy Bruce Lee akciófilmjeiről; Buñuel, Almodóvar vagy Woody Allen művészfilmjeiről; Charlie Chaplin vígjátékairól, vagy akár a rajzfilmek ikonikus Macskafogójáról. Mindezek a grafikaművészet olyan legendás alakjainak tolmácsolásában köszönnek vissza a falakról, mint Felvidéki András, Kemény György, Árendás József vagy éppen Helényi Tibor. Az őszi anyag, kilépve a sajátos, és méltán világhírű magyar képi világból, immár bepillantást enged az amerikai, a német, az olasz, a francia vagy akár a japán plakátművészetbe is.

Plakátaukció 2Az aukcióra kerülő anyag gerincét a mindenki által ismert klasszikusok alkotják. A korábbi aukció sztárjának számító, a közelmúltban elhunyt Bud Spencer filmjeiből ez alkalommal a kiemelkedő kvalitású magyar plakátokon kívül, megismerhetnek külföldi alkotásokat is. Ez utóbbiak között van a legendás Bud Spencer-Terence Hill páros első filmje: A különben dühbe jövünk (Watch out, we’re mad!) angol plakátja, ami azért is igazi ritkaság, mivel Olaszországon kívül a Piedone-filmek főleg Kelet-Európában futottak be. A western műfaj egyik klasszikusa, Az isten megbocsájt szintén a páros jutalomjátéka, egy felejthetetlen olasz plakáttal. Ha pedig mindezek mellé odatesszük Varga István: Seriff az égbőlhöz készült lenyűgözően minimalista alkotását, egyértelművé válik, hogy miért világhírű a magyar plakátművészet.   Nagy érdeklődésre számíthat a James Bond sorozat ikonikus darabja, a Dr. No plakátja is, hiszen Sean Connery jellegzetes, pisztolyt szegező mozdulatából nőtt ki a sorozat napjainkig is meghatározó képi világa.
Jacques Tatit keveseknek kell bemutatni. A vígjátékok világában megkerülhetetlen rendező filmplakátjai is teli vannak játékos könnyedséggel, ami néhol francia letisztultsággal (Hulot úr nyaral), már-már rajzfilmvilágot idéző német színességgel (Kisvárosi ünnep), vagy akár egy elvontabb magyar képi világgal (Hulot úr közlekedik) párosul.
Az aukció igazi csemegéjének számítanak majd az olyan kultikus magyar filmek külföldi plakátjai, mint Jancsó Miklós: Szegénylegények című filmjének drámai hatású olasz plakátja. De ilyen Fábri Zoltán: Pál utcai fiúk filmje is, amihez Mary D.A. Mayo erőteljes képi világot álmodott meg az amerikai forgalmazáshoz. 

Plakátaukció 3A művészfilmek szerelmesei is dúskálni fognak az ínyencségekben, hiszen felvonulnak majd a legjobb Almodóvar filmek, többek között a Mindent anyámról spanyol, vagy a Kötözz meg és ölelj nagyméretű francia plakátja.  Aki a filmrendezésben Buñuel, az a grafikában René Ferracci. Közös munkájuk gyümölcseként megelevenítették a filmek sajátos világát immár a mozik falán is. Elég csak ránézni A vágy titokzatos tárgya plakátjára, és nem kérdés, hogy miért csak a szöveget igazították az adott országokhoz... A kultuszfilmek között megtalálható még Wim Wenders: Párizs, Texas című filmje Berta Gábor izgalmas tálalásában. Fellini filmjei közül hármat is a falon üdvözölhetünk: ezek közül a 8 és ½ híres plakátja igazi gyűjtői darab, de ilyen Bergman korai filmjének, A nap végének ritka német plakátja is. A filmművészet műfajteremtő mesterének, Woody Allennek 4 plakátja is szerepel az aukción:  Felvidéki András szórakoztató klasszikusa A rádió aranykora, de a közelmúltban elhunyt grafikus, Jack Davis Banánköztársaságának is központi helye lehet bármilyen enteriőrben.  Nem is beszélve a Hódosi-Koppány tervezőpáros A jónevű senki című filmhez készült alkotásáról, ami már nem is lehetne jobban woodyallenes.

Plakátaukció 4A vígjátékok kedvelőinek is tartogatunk érdekességeket. Többek között Charlie Chaplin öt filmjének plakátja is kalapács alá kerül, ezek közül grafikai szempontból az argentin Cirkusz, filmtörténetileg pedig talán a legjobb filmje, a Modern idők emelkedik ki.  A Louis de Funès filmek rajongói a Fennakadva a fán című filmjének egyedi stílusú magyar plakátjára licitálhatnak. Ha olyan darabra vágyunk, ami egy pillanat tudja felidézi a filmet, akkor érdemes megnézni  Pierre Richard főszereplésével Félénk vagyok de hódítani akarok plakátját.  Természetesen a magyar filmek is képviseltetik magukat. Benkő Sándor Hyppolit a lakáj plakátja legalább annyira szórakoztató, mint maga a film, hát még egy előszoba falán milyen lenne...

Az akciófilmek főszereplő köré épülő történetmesélése már a plakátokon is szembetűnő. Ilyen többek között Arnold Schwarzenegger, aki A menekülő ember vagy Sylvester Stallone, aki a Túl a csúcson című filmjének plakátjáról tekint le ránk. Utóbbitól egy olyan török „alkotás” is árverésre kerül, aminek bár grafikája Stallone-re épül, a filmben ő maga mégsem tűnik fel… Bruce Lee rajongóknak három plakáttal készültünk, ezek közül is kiemelkedik karrierjének első állomása, a Zöld darázs. A franciákat többek Belmondo képviseli a műfajban, a klasszikussá vált A profival. 

Plakátaukció 5A háborús filmek között erős a vietnámi eseményeket bemutató filmek felhozatala, ilyen Oliver Stone: A szakasz japán, vagy Stanley Kubrick Acéllövedék című filmjének olasz plakátja is. Olyan klasszikusok is szerephez jutnak, mint Francis Ford Coppola: Apokalipszis mosthoz készült realisztikus darabja, vagy a 22-es csapdája, aminek a magyar és francia változatát is bemutatjuk.

Sci-fi kategóriában versenyeznek az aukción többek között a parádés szereposztású 12 majom, vagy Steven Spielberg mindenki által ismert klasszikusa, az E.T. A földönkívüli amerikai plakátja; David Bowie főszereplésével készült, sokak által kultuszfilmként emlegetett, Fantasztikus labirintus, vagy éppen Az Androidok lázadása.  Bár erre a filmre nem kígyóztak sorok a körúton, de Felvidéki András révén mégis a magyar plakátművészet egyik csúcsdarabjává vált, legalábbis a plakátja.

Az idei aukción is erős a zenei vonal, megjelenik többek között a Hair, a Mindhalálig zene, az István a király, és a jellegzetes grafikájáról összetéveszthetetlen Rocky Horror Picture Show plakátja is.

A gyerekplakátok mindig különleges helyet foglalnak el az aukción, hiszen olyan kortalan mesefilmek szerepeltetik magukat a kategórián belül, mint a Süsü a sárkány, a Macskafogó vagy a Ludas Matyi. Ezeknek, a több generációt felnevelő klasszikusoknak immár a szülők és a gyerekek jogán is méltó helyük lehet bármelyik gyerekszobában.

Kiállítás: 2016. október 1-11. (hétköznaponként 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)

Szakmai tárlatvezetés:
2016. október 6. csütörtök, 17.00
A film- és plakátművészet  nagyjai – Kovács Gellért Filmszerész és Badits Marcel, plakátgyűjtő közös koprodukciója

Kiállítás: 2016. október 1-11. (hétfő-péntek 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Árverés: 2016. október 13. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Letölthető katalógus!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva@bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

 

69. MŰVÉSZETI AUKCIÓ

69. Művészeti aukció - kiemeltekKiállítás: 2016. október 29. - november 7. - BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

Árverés: 2016. november 9-10. 17.00
2016. november 9. 17.00 Ékszerek és ezüst műtárgyak árverése
2016. november 10. 17.00 Festmények és műtárgyak árverése


Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024. Tovább az árverési feltételekhez!

Tovább az aukciós naptárra!

Korábbi aukcióink:

SZEPTEMBERI KAMARAAUKCIÓ - 2016. szeptember 28., szerda 17.00

Letölthető katalógus!

Szeptemberi kamaraaukcióA több mint 150 tételt felvonultató őszi kamaraaukcióinkon ismét alacsonyabb kikiáltási árú, igényes műtárgyak kapják a főszerepet.  A festménykínálatban igen erős a kortárs anyag, ismét megtalálhatóak a közelmúltban elhunyt Gross Arnold színes rézkarcai, de többek között Deim Pál, Müller Árpád, Schéner Mihály, ef Zámbó István festményeire is lehet majd licitálni. A megszokottan igényes, finom kidolgozású történeti ékszerek most sem hiányozhatnak az árverésről, de az egyre inkább népszerű türkiz és korall díszítésű darabok is megjelennek a kollekcióban. A mindig nagy népszerűségnek örvendő briliánssal vagy más drágakövekkel díszített gyűrűk, és fülbevalók  100.000 Ft körüli árról indulnak majd az aukción.  Az árverés legdrágább tétele, 200.000 Ft-tal, egy fehérarany szoliter gyűrű, 0,79 karát briliáns ékítéssel. Műtárgykínálatunk színesen összeállított darabjai között is felfedezhetnek gyűjtői darabokat.  Az egyik ilyen egy 1900 körül készült mahagóni játékdoboz, ami egy sakk- és dámakészletet, zsetonokat és francia- illetve magyar kártyákat rejt. A keleti művészetek rajongóinak is tartogatunk érdekességet, mégpedig egy japán cigarettaszelencét, amit egy részlet gazdag sárkány illetve egy bambuszágra szálló madárka díszít. Az ezüst használati tárgyak gyűjtői válogathatnak a mérsékeltebb árú ezüst kínálók, evőeszközök, cukordobozok széles kínálatából.  A kerámiák között természetesen megtalálhatók a gyűjtők kedvenc  Zsolnay, Herendi, Rosenthal darabjai, illetve a modern alkotások közül egy Gorka Lívia virágtartó is.

A tavaszi aukciónkon próbáltuk ki először a fordított licitet, most ismét egy Zsolnay vázát indítunk így. A tétel 360 000 Ft-ról indul el lefelé, addig, amíg valaki rá nem licitál, innentől azonban a licit csak felfelé mozdul el.

Kiállítás: 2016. szeptember 17-26. (hétfő-péntek 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Árverés: 2016. szeptember 28. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)
Letölthető katalógus!

Szakmai tárlatvezetés a kamaraauukció kiállításában:
2016. szeptember 22., kedd 17:00
A műtárgyak bemutatása - Nagy Tamás, Aukciósház vezető
A festmények bemutatása - Tóth Nóra, aukciós menedzser

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva@bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-es telefonszámon.

 

NYÁRI KAMARAAUKCIÓ - 2016. június 14. 17:00

Letölthető katalógus!

Nyári kamaraaukció - 2016A kamaraaukcióink már megszokottan igényes, de kisebb értékű műtárgyakat sorakoztatnak fel. A 70 tételből álló ékszerkollekció legdrágább darabja egy 180.000 forintról induló arany karék. A pazar történeti ékszerek közül most is kiemelkednek a brillel díszített darabok, de a korall, a türkiz és a gránátköves ékszerek is szép számmal kerülnek kalapács alá.  A közelmúltban elhunyt Deim Pál több alkotása igen kedvező kikiáltási árról indul, de kínálatunkban megtallhatják El Kazovszkij, Gross Arnold, Kokas Ignác, Kondor Béla, Molnár C. Pál alkotásait is.
Műtárgykínálatunk színesen összeállított darabjai között is felfedezhetnek gyűjtői darabokat. Egy igazi újdonsággal is készülünk, 194-es számú Zsolnay vázát fordított licittel indítjuk, azaz a licit 300.000 Ft-ról lefelé, licitharc esetén pedig ismét felfelé indul el.

Kiállítás: 2016. június 4-13. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig.
Árverés: 2016. június 14. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.), megközelíthető az ékszerbolton keresztül.

Az előzetes leütési lista letölthető innen!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Gebei Éva, aukciós menedzsert: gebei.eva@bav.hu, 36-20-777-2521

68. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2016. május 19-20. 17.00

ONLINE katalógus!   vagy  LETÖLTHETŐ pdf katalógus!

Ismét a tavalyi, sikeres árverési helyszínen, a MOM Kulturális Központban rendezi tavaszi művészeti aukcióját a BÁV. Az érdeklődőket ezúttal is több száz tételből álló, gondosan válogatott, igényes ékszer-, festmény- és műtárgykínálat várja, benne számos művészettörténeti ritkasággal.

Az aukció első napján az ékszerművészet válogatott darabjai, köztük nagy értékű, egyedi remekek várják a vásárlókat. A mintegy 200 tételből álló kollekció gyönyörű ékszergarnitúrái közül rendkívül figyelemre méltó a Fope divatcég fehérarany, déltengeri tenyésztett gyöngyökkel és összesen 252 briliánssal ékített nyakék, karék és fülbevaló párból álló szettje, melynek kikiáltási ára közel kétmillió forint. Az ékszerkínálat gerincét az 1900-1940 között készült, drágakövekkel és brillekkel díszített elegáns, nőies alkotások képviselik, kikiáltási áruk igen kedvező, befektetési szempontból is figyelmet érdemlő.

Ékszerek - 68. Művészeti aukcióA hölgyek által kedvelt gyöngysorok pazar választéka mellett neves márkák, a Tiffany, Bulgari, Chopard, Cartier míves darabjai képviselik a mai kor ékszerdivatját. Különösen gazdag a kínálat az értékes, nagy méretű brillekkel ékített fülbevalókból és gyűrűkből, jó néhánynál közülük kétmillió forint felett indul a licit.
A férfiak élénk érdeklődésére főként a míves zsebórák és karórák számíthatnak: a nagy világmárkák igényes darabjai közül kiemelkedik a két utolsó tétel, egy Patek Philippe 2.4 millió forintos és egy Zenith El Primero karóra 7.5 milló forintos kikiáltási árral.

Ötvöstárgyak - 68. Művészeti aukcióA hagyományokkal szakítva az első nap második blokkjában az ezüsttárgyak kerülnek kalapács alá. A közel 60 tételből a gyűjtők figyelmét bizonyára felkelti néhány ritkaságszámba menő, az ötvösművészet több korszakát reprezentáló antik ezüsttárgy. A német barokk ötvösöket dicséri a Kölnben 1770 körül készített szép boroskanna. A bécsi empire remeke az 1803-ban készült nagy méretű boroskanna és az 1815-ben készült, nemes formájú kanna, valamint a Caspar Haas műhelyéből 1804-ben kikerült kandeláber-pár. Technikai érdekességként is figyelet érdemel a Georgius Goszmann által 1837-ben Pesten készített ezüst biedermeier kávéfőző, mely a modern filteres kávéfőzők elődje.

A bécsi ötvösség kiemelkedő alkotása a 19. század végéről egy nagy méretű, rendkívül elegáns  neoklasszicista pezsgős vödör, melynek eredeti dobozán arannyal nyomott forgalmazói jelzés látható. Hasonlóan dekoratív az a pesti neorokokó asztalközép, melyet 1920 körül Zipper Henrik Antal (Bachruch Antal utóda) készített.
Különleges szépségű használati tárgyak képviselik a szecesszió ötvösművészetét. Kidolgozottságával és dekorativitásával kiemelkedik egy kávéskanna és tejkiöntő, oldalán gyümölcsökkel és szamócalevél díszítéssel, mely 1900 körül, feltehetően Hans Müllner bécsi műhelyéből került ki. A kínálatban megtalálhatók német, prágai, moszkvai ötvösműhelyek szecessziós tárgyai is.

Festmények - 68. Művészeti aukcióAz aukció második napi festménykínálatának összeállításakor arra törekedtek a BÁV szakértői, hogy a piacon jól csengő nevű, keresett sztárfestők és ismert, kvalitásos képeket alkotó kismesterek művei egyaránt kalapács alá kerüljenek. Az anyagban 16-19. századi hazai és európai mesterek és a 20. századi modern törekvések képviselő mellett kortárs művészek kiváló képei is helyet kapnak.
Kiemelt figyelmet érdemel egy 16. századi ismeretlen velencei ikonfestő Krisztus siratását ábrázoló, kitűnő alkotása, melyben ötvöződik a bizánci tradíció és a kortárs velencei művészet hatása, ami unikálissá teszi ezt a muzeális jelentőségű táblaképet. Két bibliai témájú alkotás (Menekülés Egyiptomba, Szent család) jól reprezentálja az itáliai reneszánsz festészet szakrális hagyományait, míg Antonio Gianlisi részletgazdag virág és- gyümölcscsendélete a korszak festőinek páratlan mesterségbeli tudását példázza.
A XIX. század első felének korstílusa, a biedermeier édeskés festészetének legnagyobb mestere, Barabás Miklós egy finom pasztellképe is kalapács alá kerül majd. Az árverés igen különleges darabja Constant Troyonnak feltehetően az 1940-es évek elején festett, precízen kivitelezett tájképe. Troyon a barbizoni iskola későbbi alapítóinak társaságában bontogatta szárnyait, és festészetére nagy hatást gyakorolt többek közt Jacob van Ruisdael és Rembrandt is.
A 19. századi magyar festményanyag kiemelkedő alkotása Csók István Interieur című képe. A művet a vászon hátoldalán található datálások alapján a mester többször átfesthette, jelenlegi állapotában kétségkívül egyike Csók legjobb holland hangulatú zsánerképeinek. Az árverés további kvalitásos alkotásai közé tartozik Egry József két korai,a vidéki élet mindennapjait aranybarnás színvilágban megörökítő vászna. Napsütéses Balaton című alkotása a mester legtermékenyebb alkotói periódusában keletkezett. Rippl-Rónai József három finom pasztellképpel van jelen az aukción: a női portrék a festő különböző alkotói periódusaiból származnak.
A modern és kortárs festők közül olyan neves alkotók műveire licitálhatnak majd az érdeklődők, mint Deim Pál, Fajó János, Erdélyi Béla, Fehér László, Vadász Endre, Hincz Gyula, Vörös Géza vagy Bak Imre.

műtárgyak - 68. Művészeti aukcióAz aukciót záró műtárgycsoport  rendkívül változatos összetételű. Sztárdarabjai - korunk gyűjtői divatjának megfelelően - a Zsolnay-kerámiák, melyek közül a Mack Lajos formaterve alapján 1900-ban készített, fácánokkal díszített szecessziós virágtartó 1.2 milliós kikiáltási árról indul. Szintén Mack Lajos tehetségét dicséri az 1901-ben készült nőalakos, szecessziós virágtartó, melynek párdarabja az Iparművészeti Múzeumban található. Nem kevésbé érdekes a színes mázas cseresznyefa-gyűszűvirágokkal díszített, Apáti Abt Sándor formaterve alapján készült szecessziós díszváza. A historizmust Klein Ármin bájosan illusztrált illatszeres flakonja, míg a modern Zsolnaykat Nádor Judit két plasztikája képviseli.
A modern kerámiaművészetet a Gorka-család néhány szép műtárgya reprezentálja, Gorka Géza művei mellett Gorka Lívia  plasztikai alkotásai, az életmű különleges darabjai. A nemzetközi műtárgykínálatból a szakrális tárgyak közül egy 15. századi itáliai körmeneti kereszt és két 19. századi orosz ikon, míg a keleti műtárgyak közül két buddha szobor keltheti fel a gyűjtők figyelmét. Rendhagyó, de páratlan tétel egy különleges és igen ritka, 1662-ben készült atlasz (térkép-gyűjtemény), tudomásunk szerint magyarországi árverésen hasonló még soha nem szerepelt.

Jótékonysági tételek: a BÁV a tavaszi aukció három tételének bevételét az Őrzők Alapítványnak ajánlja fel, amely a Tűzoltó utcai Gyermekklinika alapítványaként 25 éve segíti a daganatos és leukémiás gyerekek gyógyulását. További információkat és a jótékonysági tételeket itt találja!

AUKCIÓS KIÁLLÍTÁS: 2016. május 7-17. A kiállítás május 15-16. kivételével minden nap 10-19 óráig látogatható.
Helyszín: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.).

ONLINE katalógus!   vagy  LETÖLTHETŐ pdf katalógus!

SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSEK:
2016. május 7-én és május 14-én 15 órától: Az ékszerek szakmai bemutatása
2016. május 7-én és május 14-én 16 órától: A műtárgyak szakmai bemutatása
2016. május 7-én és május 14-én 17 órától: A festmények szakmai bemutatása

ÁRVERÉS: 2016. május 19-20. 17:00
2016. május 19., csütörtök 17.00: ékszerek és ezüst műtárgyak árverése
2016. május 20., péntek 17.00: festmények és műtárgyak árverése
Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)
Az aukciót vezeti: Gundel Takács Gábor

Kamarakiállítás: Az aukció ideje alatt egy ifjú tehetség, a 7 éves Barabás Lujza kamarakiállítását tekinthetik meg a MOM Kulturális Központ előcsarnokában. Lujzi festményeit május végén már a párizsi Louvre-ban csodálhatják meg.

NYEREMÉNYJÁTÉK: az aukción vásárlók között egy Karib-szigeteki utazást sorsolunk ki! Részletek itt!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024. Tovább az árverési feltételekhez!

További aukciós időpontok!

 

Korábbi aukciónk:

2. PLAKÁTAUKCIÓ - 2016. április 13. 17:00

Csillagok háborúznak áprilisban a BÁV plakátaukcióján!

Letölthető katalógus itt!

2. Plakátaukció - április170 filmplakát kerül kalapács alá április 13-án, a BÁV Apszistermében. Olyan ikonikus filmek plakátjai közül válogathatnak, mint A Jedi visszatér, a Becéző szavak, a Gengszterek klubja, Piedone Egyiptomban, Dögkeselyű, Óvakodj a törpétől, A körhinta vagy a Süsü a sárkány. A 170 alkotás mintegy 50 grafikus munkája, köztük Helényi Tibor, Árendás József, Darvas Árpád, Felvidéki András, Görög Lajos, Kemény György, Pócs Péter, Sóti Klára, Szyksznian Wanda vagy Zelenák Crescencia.

Igazi ritkaságok is felbukkannak az aukción, melyekből csupán néhány példány maradt fenn – ezek közül is kiemelkedik Máté András nagyméretű, egész íves plakátja, amit a Magánélet című filmhez készített: lenyűgöző tipográfiai munka, melyen fő motívumként az akkori idők legnagyobb sztárja, Brigitte Bardot a „csúcsdísz”. További információ a plakátról!

A különlegességeknek ezzel még nincs vége, hiszen az árverésen a Csillagok háborúja rajongóinak egyik meghatározó, és nemzetközileg is igen keresett darabja is feltűnik! Az áprilisi árverésen ugyanis Helényi Tibor, A jedi visszatérhez készített plakátjára is licitálhatnak a film és plakát rajongók! A poszter egy kisebb méretű változata 2014-ben már kalapács alá került, akkor 1325 dollárt ért a nemzetközi aukciós piacon. A most árverésre kerülő darabról egy városi legendában hallhattunk először, bár állítólag maga az alkotó is tudott a létezéséről: a gyűjtők körében is igazi különlegességnek számít a nyomdai jelekkel ellátott, egész íves plakát. E kivételes darabot nagy valószínűséggel a nyomdából csempészhették ki, hogy aztán évtizedekig egy fővárosi mozi vetítőjének falát díszítse, egészen a mozi bezárásáig. Több információ a plakátról!

Bud Spencer - Terence HillA kiállítás és aukció másik különlegessége, hogy ennyi Bud Spencer-Terence Hill plakát még soha nem szerepelt együtt Magyarországon. A 20 poszter olyan, mindannyiunk által ismert, filmeket vonultat fel, mint a Piedone Egyiptomban, Én a vizilovakkal vagyok, Aladdin, Piedone Hong-Kongban, Szuperhekusok stb.

A BÁV Zrt. másodszor rendez plakátaukciót, melynek anyagát kizárólag filmplakátok adják . Az árverési anyag egy magyar magánygyűjtő tulajdonát képezi. Nemzetközi viszonylatban a filmplakátok rendkívül népszerűek és nagy gyűjtőkörrel rendelkeznek,  ennek megfelelően aukciós piacuk is rendkívül aktív. Magyarországon a filmplakátok még csak most kerülnek a gyűjtők és filmrajongók látókörébe. A nyugati trendekkel ellentétben még viszonylag ritkán láthatunk eredeti plakátokat az otthonokban. De éppen ezért a mostani aukción még mindenki elérhető áron csaphat le kedvenc filmjének plakátjára vagy kedvelt grafikusa alkotására!

Plakát az otthonunkbanPlakát az otthonunkba? Varga Anikó, lakberendező tanácsait itt olvashatja!

Kiállítás: 2016. április 2-12., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig (vasárnap zárva). A belépés ingyenes.

Tárlatvezetések:
2016. április 4., hétfő, 17:30: Filmszerész a plakátrengetegbe - Kovács Gellért, filmkritikus tárlatvezetése
2016. április 11. hétfő 17.30: A magyar plakátgyűjtés fénykora - Badits Marcell, plakátgyűjtő tárlatvezetése

Árverés: 2016. április 13., szerda 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3., bejárat az ékszerbolton keresztül)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Gebei Éva, aukciós menedzsert: gebei.eva@bav.hu, 36-20-777-2521

Előzetes leütési lista!

 

húsvéti kamaraaukció

HÚSVÉTI KAMARAAUKCIÓ - 2016. március 17. 17.00

Az aukció katalógusa innen tölthető le!

Kiállítás: 2016. március 5-16., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig (vasárnap zárva)
Árverés: 2016. március 17. 17.00
Helyszín: Szent István Antikvitás (1055 Budapest, Szent István krt. 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a Bolt463@bav.hu email címen vagy a 06-1-473-06-66-os telefonszámon.

10. GRAFIKAI KAMARAAUKCIÓ - 2016. március 8. 17.00

Az előzetes leütési lista innen tölthető le!

Grafikai kamaraaukció - 2016. márciusMárcius 7-ig látogatható a grafikai kamaraaukció kiállítása a BÁV Apszistermében, ahol 200 grafikát felvonultató, kiemelkedően gazdag anyagból válogathatnak. Megjelennek többek között Aba-Novák Vilmos, Kádár Béla, Barcsay Jenő, Bene Géza, Bernáth Aurél (képen), Bálint Endre, Fehér László, Gross Arnold, Kondor Béla alkotásai. De akár Salvador Dali litográfiájára is lehet majd licitálni. Az anyag gazdagságát jellemzi, hogy kínálatunkat plakáttervekkel és térképekkel is bővítettük.

Kiállítás: 2016. február 26. - március 7., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig (vasárnap zárva) / A kiállítás 2016. március 4-én, pénteken 16.00-07.30 között, rendezvény miatt nem látogatható. Az esetleges kellemetlenség miatt szíves elnézésüket kérjük.
Árverés: 2016. március 8. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3., bejárat az ékszerüzletek keresztül)

A grafikai aukció katalógusa letölthető innen! - ONLINE katalógus ide kattintva érhető el!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024

 

1. ÉKSZER- ÉS MŰTÁRGY KAMARAAUKCIÓ - 2016. március 9. 17.00

Az előzetes leütési lista innen tölthető le!

1. Ékszer és műtárgy kamaraaukció - 2016.

A március 9-én kalapács alá kerülő több mint 60 ékszert tartalmazó kollekcióban egyaránt megtalálhatóak az antik, a századfordulós és a modern ékszerek. A nagy művészeti aukciókhoz képest jellemzően alacsonyabb kikiáltási árról induló tételek, a vásárlók által igen kedvelt válogatott, kvalitásos alkotások. A gyűjtői darabok mellett, karórák és brillel vagy gyémánttal ékített ékszerek is megjelennek, ezek közül kerül ki az aukció magasan a legnagyobb kikiáltási árú tárgya, egy brill nyakék, ami 550.000 Ft-ról indul majd.
A közel 40 darabos válogatott műtárgyanyagban felvonulnak közkedvelt régi és modernebb Zsolnay-kerámiák. A legmagasabb kikiáltási árról (160.000 Ft) egy nagyméretű, különleges Zsolnay-kaspó indul. A kínálatban néhány tétel erejéig megjelennek modern, design alkotások, mint például Janáky Viktor Don Quijote-ja (képen), de találkozhatnak népiesebb darabokkal is, mint pl. Beszédes László kerámiái. A kamaraaukció kínálatában a már megszokott igényes, és igen keresett ezüst használati és dísztárgyak is helyet kapnak.

Az aukció katalógusa innen tölthető le! - ONLINE katalógis ide kattintva érhető el!

Kiállítás: 2016. február 26. - március 7., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig (vasárnap zárva) / A kiállítás 2016. március 4-én, pénteken 16.00-07.30 között, rendezvény miatt nem látogatható. Az esetleges kellemetlenség miatt szíves elnézésüket kérjük.
Árverés: 2016. március 9. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3., bejárat az ékszerüzletek keresztül)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024

 

KARÁCSONYI KAMARAAUKCIÓ - BÁV Apszisterem, 2015. december 15. 17.00

Kiállítás: 2015. dec. 7. (hétfő) - 2015. dec. 14. (hétfő)
Helyszín: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)
Nyitva tartás: minden nap 10-19 óráig

Letölthető katalógus!

Árverés: 2015. december 15. (kedd), 17 óra, BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

 

92. ÉKSZERAUKCIÓ ÉS 1. KARÁCSONYI MŰTÁRGYAUKCIÓ - 2015. december 8-9. 17.00

Legjobb leütéseink!

Legjobb leütéseink - karácsony 2015

 

 

 

 

 

Előzetes leütési listák: 92. Ékszeraukció és 1. Műtárgyaukció
Letölthető katalógus! - English catalogue!
Kereshető katalógus a www.bav.hu/katalogus oldalon!

A BÁV karácsony előtti kétnapos árverésén különleges ünnepi választékkal várja az érdeklődőket  a MOM Kulturális Központban.
Az aukció  első napján 230 ékszertételre lehet licitálni. Elsőként jótékonysági céllal, egy egyedi tervezésű briliánsgyűrű kerül kalapács alá, amelynek bevételéből az Országos Mentőszolgálat egy különleges lélegeztető géppel bővítheti életmentő eszközparkját.
Az első blokkban a kisebb értékű ékszerek között két különleges, George Jensen által jegyzett szép ezüst kitűzőre hívjuk fel a figyelmet. Ugyancsak az első tételek között szerepel egy ezüst vadászlánc trófea függőkkel, valamint két ezüst cigarettaszelence, az egyik fedelén lóverseny, a másikon egy dobermann kutya ábrázolással. A széles férfióra kínálatban megtalálhatók a nagy világmárkák, IWC, Omega, Longines alkalmi órái, a mindennapi viselet kiegészítőjéül a Perrelet, Breitling órák, valamint az antik zsebórák kedvelőinek két 18. századi és két 19. század eleji különlegesen kivitelezett óra.  Az órákon kívül a férfiakat fehérarany karkötők, gyűrűk, briliánsokkal ékített kézelőgomb-párok is várják a választékban.

A változatos, sokszínű női kínálatot mutatós ékszergarnitúrák teszik még különlegesebbé, korunk modern ékszerei éppúgy megvásárolhatók, mint a 19. század bravúros mestermunkái. A zöld smaragd, a kék zafír és a vörös rubin kövekkel díszített garnitúrák mellett két 1867-1872 között készült rózsacsiszolású gyémántokkal ékített teljes ékszerkészlet is helyet kapott a kínálatban, akárcsak az 1930 körül készült, briliánsokkal és gyémántokkal díszített fülbevaló pár és egy hozzáillő díszes melltű-függő ékszergarnitúra. A gyöngyök kedvelői válogathatnak a mabe, tengeri tenyésztett és a változatos színvilágú tahiti gyöngyökkel díszített gyűrűk, nyakláncok, fülbevalók közül. Az ékszeraukció utolsó blokkját a befektetési szempontból is figyelemre méltó, nagyméretű brillek uralják. A nyakláncok, fülbevalók, gyűrűk, karkötők és kitűzők mellett színével és szépségével hívja fel magára a figyelmet egy briliánsokkal ékített virágforma zárszerkezetű, 11 sorban fűzött tsavorit (zöld gránát) drágakő nyakék. Az ékszerkínálat legdrágább darabja egy fülbevaló pár, melyet két hatalmas méretű, régi csiszolású briliáns tesz kivételessé: kikiáltási ára 6,8 millió forint. 

Az aukció második napján 56 darab Zsolnay kerámia kerül igen kedvező kikiáltási áron kalapács alá. A gazdag összeállítás a gyár 1879-1900 évekig terjedő időszakát idézi. Különleges és egységes anyag, reprezentatív válogatását adja Sikorszki Tádé formatervezői, és Zsolnay Júlia, dekortervezői munkájának. Szintén a második napon csillogó ezüst használati és dísztárgyak emelik az ünnepi hangulat fényét. A nagyméretű dísztálak, a szép és változatos formájú cukordobozok, szalvétatartók és kínálók az igen közkedvelt  szecesszió, art deco, jugendstil  és neobarokk stílusban készültek. Különösen dekoratív az 1860-as évek végén készült nagyméretű kandeláber pár, valamint a szintén e korból származó historizáló fülestálca.

Az aukciós kiállítás szakmai programja:
2015. november 28-án és december  5-én, szombaton 15 órától
Az ékszerek szakmai bemutatására

2015. november 28-án és december  5-én, szombaton  16 órától
A műtárgyak szakmai bemutatására kerül sor

Kiállítás: 2015. november 28. - december 6. - BÁV Aukciósház
(Nyitva tartás: a kiállítás november 29. kivételével 10-19 óráig tart nyitva (november 29-én zárva).

Árverés: 2015. december 8-9. 17:00 - MOM Kulturális Központ

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024

Nézze meg karácsonyi aukciós filmjeinket!


 

III. KAMARAAUKCIÓ -  2015. november 26. 17.00

III. KamaraaukcióAukciós kiállítás időpontja és helyszíne:
2015. november 13. (péntek) – november 25. (szerda)
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig, vasárnap zárva

Letölthető katalógus!

Aukció időpontja és helyszíne:
2015. november 26., csütörtök 17.00
Szent István Antikvitás (1055 Budapest Szent István krt. 3.)

További információk: Szent István Antikvitás, 06-1 473 0666, 06-1 331 0513, bolt463@bav.hu

 

67. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2015. november 10-11-12. 17:00

Kiállítás: 2015. október 31. - november 8. (november 1-jén zárva) - BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi u. 1.)

A BÁV műkereskedelmi tevékenysége új korszakba lépett, kinőtte az Aukciósház kereteit, novembertől nagy művészeti aukcióinkat a MOM Kulturális Központban rendezzük meg. A megújulás egyben visszatérés is, hiszen a MOM, Művelődési Házként a 70-es 80-as évek nagy művészeti árveréseinek hagyományos színhelye volt. A háromnapos aukciók rendje és a műtárgycsoportok beosztása nem változik: az első napon az ékszerek és az órák, a másodikon a festmények és bútorok, míg a harmadikon a műtárgyak árverésére kerül sor délután 17 órától a színházteremben.

Az aukciót Gundel Takács Gábor, műsorvezető, újságíró vezeti majd. Rögtön az első tételünket azonban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője árverezi el. A briliáns nyakék teljes bevételét a Mentőszolgálat életmentő eszközeinek fejlesztésére ajánljuk fel.

Az újdonságoknak ezzel még nincs vége, ha a katalógus éppen nincs Önöknél, akkor honlapunkon vagy az új BÁV applikáción is böngészhetnek az árverési tételek között (letölthető a Google Play áruházból).

Ráadásul az aukción vásárló ügyfeleink között most egy páros KLM Economy Comfort repülőjegyet sorsolunk ki Buenos Aires-be!

67. Művészeti aukcióA mintegy 250 darabos, rekordnak számító, közel 100 millió forint kikiáltási árról induló, gazdag aukciós ékszerválaszték már a karácsonyi ajándékozás lehetőségét is kínálja. A sokszínű anyagban a 20. század ékszerművészetének kimagasló darabjai és kollekciói fedezhetők fel, szinte minden ékszertípusból a drágább, a mívesebb és a mutatósabb darabokat vonultatja fel. Az ékszereket a brillek csillogása uralja, legszebb példái ennek a fehérarany art deco melltűk, valamint a magyar aukciókon ritkán előforduló, nagyméretű, 4.5 karátos briliánssal díszített szoliter gyűrű, de figyelemre méltóak a történelmi ékszer ritkaságok is. A férfi vásárlóknak a nagy óramárkák rendkívül igényes választékával, és kedvező kikiáltási árral várjuk.

A BÁV szakértői ezúttal is igen változatos festményanyagot állítottak össze. A 17. századi holland festő, Barend Gael „Fogadó” című festményén kívül egy flamand és egy itáliai, kortárs bibliai témájú, alkotásai is kalapács alá kerülnek. A 19. századi tájképfestészet egyik meghatározó alakja, Telepy Károly több lírai hangulatú alkotása mellett Ligeti Antal, Brodszky Sándor, K. Spányi Béla tájképeire is licitálni lehet. Derkovits Gyula, Fényes Adolf vagy a jelentős életművel bíró Iványi Grünwald Bélának is több festménye szerepel az aukción. Ferenczy Károly „Ananász” című, 1911-ben festett művét hosszú ideig nem láthatta az aukciós közönség. A kép a mester csendéletfestészetének figyelemre méltó alkotása. Ugyancsak figyelmet érdemel Bernáth Aurél a „Csuka tálon” című csendélete, amely a szolnoki művésztelepen született. A végtelen harmónia és nyugodt derű árad Szőnyi István „Ablakban” című alkotásából. Nem kerülhetik el a gyűjtők figyelmét Rippl-Rónai pasztell női portréja mellett Márffy Ödön, Csók István, Vaszary János, Egry József, Tóth Menyhért és Kádár Béla rendkívül kvalitásos művei sem. Az aukció utolsó bokkjában a klasszikus modern és kortárs alkotások jelentős számban képviselik a magyar festészet utóbbi néhány évtizedét is.

Az aukció harmadik napján a nemzetközi műtárgypiacon is keresettnek számító, különleges Zsolnay kerámiák gazdag kollekciója várja a vásárlókat. A mintegy 240 darabos anyag több mint fele a Zsolnay-gyár termékeiből nyújt átfogó választékot. Megtalálható a gyár alapítójának, Zsolnay Vilmosnak és lányainak számos, historikus stílusú alkotása, és nem hiányoznak a gyűjtők körében közkedvelt egyedi szecessziós kerámiák sem. Az aukciós tételeken keresztül szinte napjainkig végigkísérhetjük a gyár múltját, kiemelkedő alkotóinak munkáit, forma és mintakincsük gazdagságát. Az igazi ritkaságokat felvonultató anyagból kiemelkedik, és az aukció utolsó tételeként nagy érdeklődésre számíthat az Apáti Abt formaterve alapján, szintén 1900 körül készült, gyönyörű nőalakos szecessziós lámpa.
A kínálatot gazdagítják Gádor István modern kerámiái, a francia szecessziós üvegművészet darabjai a díszítőművészet néhány remek alkotása és az ezüsttárgyak sokrétű választéka. A fegyvergyűjtőknek ajánlhatók a 19. századi kardok és lőfegyverek mesteri darabjai, a kisplasztikák kedvelőinek pedig Albert főherceg és I. Ferenc József jelzett ezüst lovasszobra, valamint Kerényi Jenő és Schaár Erzsébet modern munkái.

Mi történik egy műtárggyal, amíg eljut az aukcióig?

Az aukciós kiállítás és szakmai programja szombatonként:

A kiállítást 2015. október 31. - november 8. között (november 1-jén zárva) a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi u. 1.) tekinthetik meg.
Tárlatvezetések szombatonként:

  • 2015. október 31-én és november 7-én 15 órától: Az ékszerek szakmai bemutatása
  • 2015. október 31-én és november 7-én 16 órától: A műtárgyak szakmai bemutatása
  • 2015. október 31-én és november 7-én 17 órától:
    A festmények szakmai bemutatása

Árverés

2015. november 10-11-12. 17:00 - MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u.18.)

  • 2015. november 10., kedd 17.00 - Ékszerek árverése
  • 2015. november 11., szerda 17.00 - Festmények, bútorok és szőnyegek árverése
  • 2015. november 12., csütörtök 17.00 - Műtárgyak árverése

Az aukción regisztráló vásárlóink között páros KLM Economy Comfort repülőjegyet sorsolunk ki Buenos Aires-be! További információ!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024

Nézze meg aukciós ajánlóinkat!

További aukcióink 2015-ben!

Korábbi aukciók archívuma!